Pages

About my Blog

Welcome to blogger. This is your first content for welcome says for your blog. Edit or delete it, then start blogging! Go To Edit Html after that expand widget templates and find this content with search for easy find this content and if you done found content you can edit or deleted it as you want and thank's using our work / themes i very happy about this.

31 Ekim 2011 Pazartesi

ÇOCUKLARINIZIN ARKADAŞLIK PROBLEMLERİ...



ÇOCUKLARINIZIN ARKADAŞLIK PROBLEMLERİ
Çocukların arkadaşlık ilişkileri kimi zaman iniş kimi zaman ise çıkış gösterebilir. Doyum ve güven duygusunu çocuklar arkadaşlarıyla olan ilişkilerinden çıkarmakta burada yaşanan sıkıntılar zaman zaman daha büyük problemlere yol açmaktadır. Pek çok çocuk için ise bu devamlı bir problemdir. Bazı çocuklar arkadaşı tarafından reddedilir. Bazıları ise onlar tarafından görmezden gelinir. Hatta popüler çocuklar bile pek çok arkadaşları olmasına rağmen yalnız ve mutsuz hissedebilirler.

Arkadaşlık İlişkileri Neden Önemlidir?
Arkadaşlarıyla yakın veya tatmin edici bir ilişki kuramayan çocuklara hem anne babaların hem de öğretmenlerin dikkat etmesi gerekir. Çünkü bu çocuklar sonraki hayatları için çok önemli olan sosyal becerileri çocukken öğrenme şanslarını kaçırmış olacaklar. Bu becerilerin en önemlileri sosyal bir ilişki başlatmak ve devam ettirmek için gerekli olan ve de sosyal çatışmaları çözmesine yardımcı olacak iletişim, uzlaşma ve yerine göre davranma becerileridir. Arkadaş ilişkilerinde sıkıntı yaşayan çocuklar sosyal özgüvenin gelişmesinde de sıkıntılar yaşarlar.
Bu tür çocuklar kişisel başarılarını gerçekleştirmek konusunda kendilerine çok az güvenirler ve bu güven çok çabuk kırılabilir. Bu da gelecekteki iş ve sosyal yaşamını ciddi şekilde etkiler.
Arkadaş ilişkileri iyi olmayan çocuklar izole olmanın acısını çekerler. Okul onlar için mutsuz edici bir ortamdır. Bu sebepten okula devam etmeyen, okuldan kaçan veya okulu bırakan çocuklar da olabilmektedir. Ya da ait olma duygularını gerçekleştirmek isterken suça meyilli ya da uyuşturucu kullanan çocuklarla arkadaşlık kurarak daha büyük zararlar görebilirler.

Arkadaşlık Problemlerine Yol Açan Faktörler Nelerdir?
Anne babalar çocuklarının arkadaşlarıyla problem yaşadığını fark ettiğinde problemlerin nedenlerine odaklanmalıdırlar. Son araştırmalara göre arkadaş problemlerine aşağıdaki faktörler yol açmaktadır.
Sosyal Davranışlar: Bazı çocuklar agresif veya zarar verici davranışlar içinde olabilirler bu tür çocuklar arkadaşları tarafından reddedilirler. Arkadaş ilişkilerinden kendini geri çeken çocuklar kabul görme veya arkadaşlık kurma konusunda kendi becerilerini de sınırlarlar. Her tür sosyal davranışın yapısı değişik sebeplere dayanır. Bu sebepler etkili etkileşim stratejilerini bilmemeleri veya içinde bulundukları duygu durumunun etkileri olabilir.  
Arkadaş ilişkileri konusunda gergin ve endişeli bir çocuk doğru şekilde davranamayabilir. Akademik problemler de çocuğun sosyal davranışlarını etkiler. Sınıfta yapılan aktivitelere dahil olamayan çocuk sınıfı devamlı böler bu da arkadaşlarının rahatsız olmasına yol açar.
Faklılıklar: Benzerlikler sosyal kabulü güçlendirir. Tersinde de arkadaşlarından farklı olarak algılanan çocuklar sosyal ret ile karşılaşırlar. Çocuk farklı bir etnik yapıdan geliyorsa,  fiziksel olarak bir engeli varsa, sınıfa yeni gelen bir öğrenciyse bu gibi bir durumla karşılaşabilir.
Aile Problemleri: Aile problemleri çocukların arkadaşlarıyla ilişkilerini etkileyen önemli bir faktördür. Örneğin boşanan ailelerin çocukları okulda öfkeli davranabilir. Bu da çocuğun arkadaşları tarafından reddedilmesine yol açabilir. Örneğin alkol problemi olan bir anne babası olan çocuk arkadaşlarını eve davet edemez, yakın arkadaşlıklar kurmak istemez.
Adının Çıkması: Çocuk arkadaş problemlerine yol açan şartların üstesinden gelmeye çalışsa bile daha önce kendisine yapıştırılan olumsuz etiketleri silmesi kolay olmayacaktır.
Çocuklar Arkadaşlık Problemlerinin Üstesinden Nasıl Gelebilirler?
Ciddi arkadaşlık problemleri yaşayan çocuklara anne babalarının yardım etmesi gerekir. Çocuğun ihtiyacı ne yöndeyse ona yönelik yapılan yardım en başarılı yardım olacaktır.
Sosyal Beceri Eğitimi: Sosyal redde yol açan davranışlar içinde olan bir çocuğun yeni beceriler edinmesi gerekir, bu beceriler kişilerarası ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan becerilerdir. Bunlar arkadaşlarıyla karşılıklı güven ilişkisi kurmasına yardım edecek beceriler olmalıdır.
Bağlantılı Sorunların Çözülmesi:  Arkadaşlık problemleri akademik problemlerle aynı anda gerçekleşirse öncelikle akademik problelerin çözülmesi gerekebilir. Aynı şekilde ailevi problemler yaşayan çocuklara okulun destek vermesi çocuğun arkadaşlık ilişkilerinin bu durumdan olumsuz yönde etkilemesini azaltacaktır.
Kokutucu Olmayan Sosyal Deneyimler: Büyük grupların içinde yer almak özgüveni eksik olan çocuklar için çok korkutucu olabilir. Çekingen çocukların öncelikle küçük grupların içine alınması gerekir. Aileler sınıf arkadaşlarını eve davet edebilirler. Veya bu tür çocukların müzik ya da sanatla ilgilenmesi sağlanabilir. Bu sayede yaşıtlarıyla doğal bir ortamda ilişkiye girer. Tüm bu yaklaşımlar çekingen çocukların özgüvenlerini güçlendirir ve yeni arkadaşlıklar kurmalarına yardım eder.
İşbirliği Gerektiren Sınıf Projeleri: Arkadaşları tarafından farklı görünen bir çocuğun arkadaşlarıyla ilişki kurabilmesi veya kötü ününü temizleyebilmesi için sınıf içinde işbirliği gerektiren projelerin yapılması faydalı olacaktır. Bu yapıda öğretmen küçük gruplara belirli görevler verir. Grup üyeleri birlikte çalışarak bu görevleri yerine getirmeye çalışır. Normalde kaçınacağı halde bu proje sayesinde arkadaşlarıyla iletişime geçer ve ortak alanlar bulurlar.
Aileler İçin Birkaç Uyarı
·        Çocuklarınızın arkadaşlarıyla yaşadıkları problemleri açıkça sizlerle paylaşması için fırsatlar yaratın. Onların özel sosyal ihtiyaçlarına saygı gösterin. Bazı çocuklar az arkadaşla mutlu olurken bazı popüler çocuklar yüksek beklentilerinden dolayı sosyal alanda kendilerini bir türlü başarılı göremezler.
·        Çocuğun üzerinde baskı yaratmadan sosyal seçenekler yaratın. Çocuğunuz tüm zamanlarda herkes tarafından sevilmek zorunda olduğunu hissetmemeli
Arkadaşlık ilişkileri çocuğun hem şimdiki hem de gelecekteki yaşantısı için önemlidir. Arkadaşlık ilişkilerinde sorun yaşayan çocuklara yardım edilebilir. Bu yardım çocuğun ihtiyacına uygun olduğunda daha başarılı olacaktır.

25 Ekim 2011 Salı

PAMUK ŞEKERİ ANAOKULU BROŞÜRÜ...

Okul Öncesi Eğitim verilen kurumumuzda çocuğun bireysel özelliklerine uygun olarak;
  • Tüm gelişimlerini, toplumun kültürel değerleri doğrultusunda yönlendiren,
  • Duygularının gelişimini ve algılama gücünü artırarak akıl yürütme sürecinde ona yardımcı olan ve el becerisini pekiştiren,
  • Onların; milli, manevi, ahlaki, kültürel ve insani değerlere bağlığını geliştiren,
  • Kendini ifade etmesine, öz denetimlerini sağlayabilmesine ve bağımsızlığını kazanmasına imkan sağlayan sistemli bir eğitim süreci sürmektedir.
  • Aynı zamanda, Pamuk Şekeri Anaokulu, çocuklara Türkçenin doğru ve güzel kullanımını sağlayarak, onları ilköğretime hazırlar ve toplum tabanlı aile ve çocuk eğitimi yapar.
Kreşimiz:
  • Paylaşma,
  • Saygı, sevgi,
  • Sorumluluk,
  • Sosyal çevre oluşturma açısından çocuğunuzu geleceğe hazırlarken güvenli bir ortam sunar.

Pamuk Şekeri Anaokulunda hizmet verilen yaş gruplarına uygun olarak;
  • 24-36 aylık çocuklara bakım ve eğitim vermek üzere OYUN SINIFIMIZ 
  • 36-48 aylık çocukların eğitimini amaçlayan KREŞ SINIFIMIZ
  • 48-60 aylık çocuklarının eğitimini amaçlayan ANAOKULU SINIFIMIZ
  • 60-72 aylık çocuklarının eğitimini amaçlayan HAZIRLIK SINIFIMIZ bulunmaktadır.
Eğitim sistemimizin ilk basamağını oluşturan, çocuğun daha sonraki yıllarına yön veren  ince bir çizgide bulunduğunun farkında olan Pamuk Şekeri Anaokulu olarak bizler geçmişten gelen tecrübelerimizle her geçen gün yenilenerek kalite yolculuğumuza devam etmekteyiz.

18 Ekim 2011 Salı

ÇOCUKLAR NE İSTER...

ÇOCUKLAR NE İSTER?
 
Kocaman birer elma şeker,
 
Uçurtmalar rengarenk 
 
Uçar gibi tepeden aşağı koşmayı,
 
Şapkadan çıkan tavşanı,
 
Bitmeyen çikolatalı dondurmayı. 
 
Yağmurda oluşan birikintilere basmayı,
 
Çamurdan kule yapmayı,
 
Buz üstünde kaymayı. 
 
Sıcacık sarılan kolları,
 
Sevgiyle okunan masalları,
 
Sıcacık bir kucağı, 

              Sevgi dolu bir yuvayı  ........ 

       

KÜÇÜK YEŞİL SABUN HİKAYESİ

Küçük yeşil sabun bu günlerde çok üzgündü. Çünkü onu kimse kullanmıyordu. Oysa yeşil sabun, evin küçük kızı elif ellerini yıkasın diye satın alınmıştı. Elif önceleri yemekten önce ve sonra ellerini düzenli olarak yıkıyordu. Küçük yeşil sabun da bir işe yaradığını düşünerek mutlu oluyordu. Ama son zamanlarda elif ellerini yıkamadan yemek masasına oturmaya başlamıştı. Annesi uyarınca da hemen aceleyle ellerini ıslatıp dönüyordu. O gün de aynı şey oldu. Elif aceleyle ellerini suda yıkadı. Banyodan çıkmak üzereydi ki bir ağlama sesi duydu. Etrafına bakındı, küçük yeşil sabunu gördü. Elif şaşırdı küçük yeşil sabun ağlıyordu. Boncuk boncuk köpükler çıkarıyordu. Bir sabun neden ağlayabilirdi ki? Elif küçük sabunun yanına giderek: "neden ağlıyorsun?" diye sordu. Küçük sabun: " annen beni, senin kullanman için aldı.sen ilk zamanlarda beni kullanıyordun, ben de buna çok seviniyordum. Ellerin tertemiz oluyordu. Ama artık beni kullanmıyorsun, unuttun beni." dedi. Elif küçük sabunun söylediklerini düşündü. Ona hak verdi. " artık üzülme, söz bundan sonra ellerimi hep seni kullanarak yıkayacağım."dedi.

11 Ekim 2011 Salı

Çocuklarla Geçirdiğimiz Eğlenceli 2 Gün...


10 Ekim 2011 Pazartesi

Miniklerin Bilgili Dünyasına Hoşgeldiniz

Merhaba ben zehra;
Maltepe üniversitesi myo çocuk gelişimi bölümünde okuyorum.Bu sitemizde, çocukların ihtiyaçlarına göre, gelişim özelliklerini karşılayacak şekilde oyunlar, yazılar, makaleler, çeşitli bilgiler paylaşacağız. Umarım sizler de beğenirsiniz.